La CESM aprova la tesi del sindicalisme mèdic defensada per MC

El XI Congrés Nacional de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), celebrat el passat cap de setmana a Múrcia, ha aprovat la ponència presentada pel vicepresident de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, que defensa el paper “indestriable” del sindicalisme com a part del nou professionalisme mèdic.

Durant l’exposició de la ponència, Duch va sostenir que el sindicalisme mèdic constitueix el “nexe de relació” entre els professionals i les empreses sanitàries o l’administració. Aquest lligam, segons el vicepresident de MC, és tan essencial com el que vincula el professional amb la societat a través de la deontologia, la recerca i la formació continuada. El sindicalisme és un element més del “compromís social” del metge.

En aquest sentit, la ponència congressual va propugnar la incorporació del “coneixement mèdic” en la presa de decisions dels òrgans de gestió, perquè el professional pugui participar i decidir en tot allò relacionat amb la gestió clínica. Segons Duch, l’estructura natural perquè els facultatius puguin exercir aquesta funció són les juntes mèdiques, posant en valor la figura del director mèdic i establint el conveni mèdic com a marc de relacions laborals “únic i exclusiu per als metges”.

El vicepresident de MC, però, també va alertar de la intromissió d’interessos aliens que utilitzen el concepte de professionalisme mèdic per fer “més acceptables” les seves propostes. Així, es defensen fórmules de “liberalització de l’exercici professional” que arraconen els facultatius amb altres models contractuals per convertir els metges en “treballadors autònoms o autocontractats, al servei de les necessitats puntuals dels gestors”. Això “no te res a veure amb el que defensem des dels sindicats professionals”, segons Francesc Duch, qui també va criticar als que han vist una oportunitat de “fer negoci” mitjançant la recertificació periòdica de la competència.

El congrés de la CESM ha elegit el president de MC, Albert Tomàs, com a president de la confederació de sindicats mèdics per als propers quatre anys. L’anterior secretari general de la CESM i exsecretari general de MC durant els anys 1986 i 2008, Patricio Martínez, ha estat nomenat president d’honor de l’organització per aclamació popular.

Deixa un comentari