“Volem deixar de ser considerats metges de segona categoria”

Jorge Nicolau i Joan Cerdà, president i secretari del sector Primària XHUP.

Següent entrevista de Sindicat al dia amb els responsables dels sectors professionals de Metges de Catalunya (MC). Parlem amb el president del sector Primària XHUP, Jorge Nicolau, metge de família del CAP Terrassa Nord, i el secretari d’aquest mateix sector, Joan Cerdà, metge de capçalera del CAP Sant Andreu de Manresa.

Quins són els reptes principals als que ha de fer front el sector Primària XHUP?

Jorge Nicolau (J.N): El nostre repte principal és que el sector Primària XHUP estigui present i participi en la negociació del nou conveni col·lectiu de la XHUP. Fins ara no hem estat reconeguts ni hem sigut protagonistes, i arrosseguem un greuge comparatiu, sobretot a nivell salarial, amb la resta de companys de la xarxa concertada. També tenim un segon repte: arribar a més companys i a més territori per fer sentir millor la nostra veu.

Joan Cerdà (J.C): Tenim per davant una tasca de consolidació molt important perquè és un sector que, a nivell de conveni, es tracta de forma independent des de fa només sis anys.

Què voldríeu que s’introduís o es tingués especialment en compte en aquest nou conveni de la XHUP?

J.N: A nosaltres ens agradaria deixar de ser metges de segona categoria i gaudir de les mateixes condicions laborals i salarials dels companys d’hospitals.

Quina seria la fotografia actual dels centres d’atenció primària de la xarxa concertada?

Joan Cerdà (J.C): Uns professionals molt esforçats i amb molta experiència, amb ganes de treballar, però amb unes condicions laborals pitjors a les de la resta del sector XHUP.

I quines són aquestes condicions?

 J.C: Qüestions de sou, qüestions d’horari i una infravaloració de les responsabilitats dels metges d’atenció primària envers els seus pacients i, per tant, envers la societat.

Podríeu xifrar la pèrdua de poder adquisitiu del metge de primària XHUP?

J.N: Entre les congelacions i les successives rebaixes salarials, patim una pèrdua del 20% des del 2006.

La coordinació amb els hospitals s’ha vist alterada a conseqüència de les retallades?

J.C: La coordinació mai ha estat el primum movens, ho ha estat des del punt de vista teòric, però des del punt de vista pràctic sempre hi ha hagut i continua existint una manca de coordinació i de diàleg entre l’hospital i la primària. Tot i que tothom està d’acord que aquesta coordinació s’ha d’enfortir i prioritzar. Sí que és cert que si en algun moment està menys sobre la taula és ara. 

J.N: Per a la coordinació, les noves tecnologies són fonamentals i poden ajudar molt, però el contacte humà segueix sent imprescindible, cal fomentar la interacció entre els metges.

Definiu tres objectius que com a responsables del sector Primària XHUP us fixeu per als pròxims quatre anys.      

 J.N – J.C:  Tenim un gran objectiu i la resta vindrà a partir d’aquest: avançar en la igualtat de la primària i la resta de professionals de la sanitat concertada.

Deixa un comentari