P-2009, un forat negre per als metges interins

Després de l’acte d’elecció de destinació de les places de primària i pediatria de la convocatòria P-2009, els facultatius adjudicataris estan ocupant els seus nous llocs de treball. El procés, tal com va denunciar Metges de Catalunya (MC), s’està desenvolupant amb opacitat i desinformació. El més greu, però, és la confirmació de l’escabetxada d’interins (alertada també per MC) que està duent a terme l’Institut Català de la Salut (ICS) amb el pretext del desplaçament per ocupació de propietari. És a dir, el relleu d’un treballador interí per un altre que ha aconseguit la seva plaça per mitjà d’un concurs oposició.

La normativa que regula els llocs de treball ocupats per personal interí garanteix que el treballador només pugui ser desplaçat quan el lloc en qüestió s’inclou en un procés de selecció o quan s’amortitza la plaça ocupada. La incorporació dels facultatius que han obtingut plaça en la convocatòria P-2009 està comportant que interins siguin desplaçats o acomiadats -per formar part d’una borsa de treball que presenta molts dubtes sobre la transparència de la seva gestió-, o bé se’ls hi imposi un canvi de contracte amb límit temporal o amb condicions de precarietat.

Per al sindicat, amb aquesta actuació s’està maltractant els professionals que han ofert un servei excel·lent al sistema de salut, i s’està reduint la plantilla mèdica dels centres de forma encoberta.

En aquest sentit, MC apunta que si el nombre d’interins desplaçats o acomiadats supera el total de places ofertades a la P-2009, l’ICS incorre en una irregularitat perquè per cada lloc interí extingit s’ha de produir una nova incorporació de facultatiu propietari, excepte si es tracta d’una plaça amortitzada mitjançant l’expedient corresponent.

El procés d’adjudicació i ocupació de places està provocant un gran desconcert entre el personal interí, fins a l’extrem que a un centre d’atenció primària s’ha requerit la presència dels mossos d’esquadra per acomiadar a un treballador que es negava a abandonar el seu lloc de treball en veure que cap facultatiu prenia possessió de la seva plaça.

MC lamenta que s’arribi a aquest tipus de situacions i considera que la mobilitat descontrolada de facultatius interins també és un despropòsit per a l’atenció dels pacients, especialment per a aquells que pateixen patologies cròniques, perquè poden trobar-se amb un metge diferent cada cop que van a la consulta. A més, aquesta actuació és contrària al contínuum assistencial dels pacients que postula el Pla de Salut 2011-2015.

L’1 de juliol és la data límit per a la incorporació dels metges que han aconseguit plaça en la convocatòria P-2009. A partir d’aquella data, MC sol·licitarà a l’ICS la xifra actualitzada de facultatius interins i estatutaris al servei de l’empresa, amb l’objectiu de comprovar si s’han produït alteracions en la plantilla mèdica.

Un pensament a “P-2009, un forat negre per als metges interins

  1. Lamento tot el que ve passant a Catalunya amb els interins.A la resta d’Espanya es va fer un examen especial pels interins especialistes i tothom va tenir opció d’examinar-se i aprobar o no i quedar-se amb una plaça publica.Aqui a Catalunya no va ser així ho van fer segons cada jefe de servei al seu hospital i com sempre es no va ser trasparent i molts es van quedar fora o amb una situacio precaria.Quina llastima que ara passi amb els metges de familia i molts fan 20 i tans anys que hi treballen. Quina empresa privada fa aixó a un treballador i a sobres sense un bon acomiadament.Quina falta de corporativisme mèdic per part dels companys i de respecta als metges per part de l’administració publica.

Deixa un comentari