L’auditoria desvetlla els draps bruts d’Innova

  • El 30% del sou de Josep Prat provenia d’incentius no justificats 

     

  • El holding d’empreses municipals de Reus feia pagaments irregulars i adjudicava contractes a dit

 

L’Ajuntament de Reus ha presentat aquest dimarts els resultats de l’auditoria que la consultora Faura-Casas ha realitzat sobre el holding d’empreses municipals Innova, del qual n’era director general fins a principis d’any l’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat.

Les sospites sobre les irregularitats en la gestió de la vintena d’empreses d’Innova queden àmpliament documentades en l’auditoria, que recull dades i evidències de “pressumptes irregularitats i il·legalitats administratives i comptables” entre els anys 2009 i 2011.

Així, entre el reguitzell de pràctiques fraudulentes destapades per l’informe, destaquen les contractacions a dit de personal, el pagament de sous i incentius a alts càrrecs sense justificació o l’adjudicació de contractes sense els preceptius concursos públics.

Segons l’auditoria, Josep Prat, com a màxim responsable del holding, va embutxacar-se 68.000 euros anuals en forma de plusos no justificats. Aquesta quantitat representa el 30% de la retribució que Prat rebia dels consistori reusenc (280.000 euros anuals) fins a la seva renuncia el passat mes de gener.

Innova és un gran grup d’empreses de serveis entre els que també s’inclou l’activitat sanitària. El Grup Salut és un dels tres pilars de l’estructura empresarial d’Innova i entre els seus centres de gestió es troba l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, a més d’altres hospitals comarcals, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i residències. En el cas d’aquesta divisió sanitària, l’informe treu a la llum la manipulació de factures i el pagament irregular a treballadors del Grup SAGESSA.

Investigació judicial

L’avaluació de la gestió d’Innova també esquitxa a l’exdirector del Servei Català de Salut (CatSalut), Carles Manté. La seva consultoria, Societat CCM Estratègies i Salut SL, s’assenyala com a perceptora de 1,1 milions d’euros de forma presumptament il·lícita. D’aquesta manera, l’auditoria corrobora els fets que són objecte d’investigació judicial arran de la demanda presentada pel grup municipal Ara Reus contra Carles Manté i Josep Prat.

L’Ajuntament de Reus presentarà l’informe a la fiscalia i el Tribunal de Comptes perquè afegeixin aquestes noves evidències a les investigacions en curs. La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) que com la plataforma municipal Ara Reus ha portat davant la justícia les presumptes irregularitats comeses per Innova i per Josep Prat, ha criticat la superficialitat de l’auditoria i el fet que no s’identifiquin els noms de les persones que han estat beneficiades per aquesta gestió irregular i opaca.

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) està investigant si Josep Prat, dimitit al juny com a president de l’ICS, va incórrer en alguna irregularitat per incompatibilitat de càrrecs i conflicte d’interessos mentre presidia l’ICS, el grup USP Hospitals i el holding Innova. Per la seva part, la fiscalia investiga si hi ha hagut possibles irregularitats en els contractes i els pagaments del hòlding d’empreses municipals.

Deixa un comentari