“Ens preocupem perquè els metges rebin informació sobre el que els afecta en el dia a dia”

Ana Bellés Abad Secretària de Comunicació i Imatge de Metges de Catalunya.

Pregunta. El teu primer projecte com a secretària de Comunicació de Metges de Catalunya (MC) va ser la inauguració del nou web del sindicat. Quina valoració en fas de la renovació d’aquest canal?

Resposta. En faig una valoració molt positiva. La web ha canviat i ha avançat, s’ha adaptat a les noves necessitats de comunicació fent ús d’aquells recursos que les noves tecnologies ens posen a l’abast. Ara és més moderna, funcional i dinàmica, fet que ens permet un ritme més alt de publicació de notícies. També en destacaria el component visual: més presència d’imatges, un disseny pensat perquè sigui agradable i fàcil de llegir… I un altre factor molt important és que es pot consultar des de qualsevol dispositiu (mòbil, ordinador o tauleta) sense perdre cap contingut i sense problemes de visualització.

P. Què és el que més destacaries de la comunicació del sindicat?

R. Pot semblar obvi, però penso que allò més destacable és que fem informació d’interès per als metges. És a dir, som l’única font que ofereix als facultatius notícies diàries sobre la seva professió, sobre allò que els hi afecta en els aspectes laborals, sobre convocatòries, sobre litigis… ens preocupem perquè trobin continguts que els afectin en el seu dia a dia. Per descomptat que són importants els temes de política sanitària o els debats sobre el model de sanitat, és important que el sindicat s’hi posicioni, però la prioritat és allò que es relaciona més directament amb l’exercici de la professió mèdica.

P. Quin és el criteri per escollir allò que mereix un posicionament institucional, a l’hora d’emetre una informació o una nota de premsa?

R. El mateix que en la resposta anterior: allò que pot resultar d’interès per als metges i especialment per als nostres afiliats. A vegades ens toca participar en la dialèctica política perquè som un actor de referència del sector sanitari i no podem quedar-nos al marge de segons quines decisions, però el criteri primer sempre és l’interès i les inquietuds dels metges. Combinem els dos elements, els aspectes purament professionals i els de política sanitària, tenint molt clar que ens devem als afiliats.

P. Avui en dia, les xarxes socials són un canal de comunicació bàsic, també per als sindicats. Quin ús fa MC de les xarxes socials? Penseu que són un instrument útil?

R. Les xarxes són un instrument molt útil. Molta gent que abans no ens coneixia ara ens coneix gràcies al nostre perfil de twitter. Són unes plataformes fantàstiques per fer difusió de la nostra activitat, per obrir-nos al món, per compartir i per rebre. Aquest diàleg mai no pot ser negatiu. Com a tot, les xarxes tenen coses bones i altres que no ho són tant, però penso que tenen molt més pes les coses positives. El sindicat es troba ben posicionat a twitter, tenim nombrosos seguidors, molt més que a la nostra pàgina de facebook a la qual hem de donar una empenta i ho farem perquè és la xarxa on hi és gairebé tothom.

P. És més important ser els primers en informar o que la informació estigui ben elaborada? La velocitat –publicar abans que ho faci X- o la qualitat?

R. La qualitat, sens dubte. Sortir de qualsevol manera va en descrèdit de la imatge de la institució, si ho féssim no seríem creïbles. Hem d’oferir informacions ben treballades, contrastades, veraces, clares i entenedores. Si a més ho podem fer ràpid, millor que millor. Nosaltres volem fer informació de qualitat periodística, un contingut que podria ser escrit i publicat per un redactor de diari.

P. Ara mateix MC té pàgina web, blog, facebook i twitter. Preveieu llançar algun altre canal de comunicació?

R. Abans hem de consolidar els que ja tenim, com potenciar la pàgina de facebook de MC. Però si sorgeix un nou canal que es popularitza i considerem que pot ser-nos útil, allà hi serem, no hi ha dubte. Com a sindicat hem d’estar a l’avantguarda de la comunicació perquè el nostre missatge arribi a tothom.

P. En quins projectes de futur treballeu?

R. Tenim moltes idees i un pla de cap a on volem anar. Una de les propostes que volem tirar endavant és crear una revista per als nostres afiliats. Serà una revista en format digital, amb continguts diversos en què tindrà cabuda la participació dels afiliats, també inclourà vídeos de producció pròpia, reportatges, entrevistes… La formació en comunicació és una altra iniciativa que posarem en marxa el 2014. Començarem formant els càrrecs del sindicat que exerceixen de portaveus perquè disposin del coneixements i les habilitats necessàries per comunicar amb eficàcia davant els mitjans de comunicació. I a principis d’any endegarem també una campanya d’afiliació amb una imatge i un concepte que trencarà una mica amb l’estil que havíem emprat fins ara.

P. Els vídeos, els continguts audiovisuals… la informació multimèdia ha de guanyar importància?

R. Sí, no hi ha dubte que és així. Però abans hem d’aprendre com fer-ho per fer-ho bé, per això farem aquesta formació teòrica i pràctica sobre com comunicar amb eficàcia. I també serà necessari invertir en recursos, equips i mitjans per poder produir aquests tipus de continguts.

P. MC és un actor més o menys freqüent als mitjans de comunicació, continua sent important sortir a la ràdio o la televisió?

R. Encara són els mitjans més influents i els que tenen més audiència. Sortir als grans mitjans ens dóna molta visibilitat i fa pública la nostra activitat. L’impacte d’una informació o d’una actuació és proporcional al ressò que se’n facin els mitjans, això no ha canviat. Però potser ja s’ha superat la fase aquella en què era important sortir sigui com sigui, colar el logotip o la carpeta de l’organització al pla de la tele o a la foto del diari.

P. Quina imatge consideres que tenen els metges catalans del sindicat?

R. La imatge entre la nostra afiliació és positiva, per això tenim un bon nombre d’afiliats, afortunadament. Tot i així, el concepte ‘sindicat’ no acostuma a agradar als metges perquè no tenen consciència de si mateixos com a treballadors sinó com a professionals. Però això està canviant perquè els facultatius cada vegada estan més laboralitzats i les empreses cada vegada són més agressives amb acomiadaments, amb EROs, etc. En aquest context de perjudicis constants, la defensa sindical es fa imprescindible.

P. Des que ets responsable de Comunicació, de quina actuació, campanya o acte et sents més orgullosa?

R. Es difícil escollir-ne una sola. Crec que el sindicat, no només Comunicació, va fer una bona feina amb el tema de la privatització del CAP de l’Escala a una empresa aliena al sector sanitari. També amb la denúncia pública de la llista d’espera per a la cirurgia cardíaca que vam fer abans de l’estiu i que el conseller Boi Ruiz no ha tingut més remei que reconèixer i crear un pla de xoc per contenir-la. I també destacaria la campanya contra el conveni de la XHUP que volien imposar les patronals i els sindicats de classe i que, en bona part gràcies a la feina de comunicació de MC, va ser rebutjat en referèndum pel 70% dels treballadors.

Un pensament a ““Ens preocupem perquè els metges rebin informació sobre el que els afecta en el dia a dia”

  1. Moltes gràcies per la feina que aneu fen. Nosaltres estem darrera aprofitant-ho i es just que us agraim la dedicació.

Deixa un comentari