MC acusa Sanitat de promoure una rebaixa del salari mèdic amb la reforma del model retributiu

Són dies d’intercanvi de documents i propostes pels passadissos del ministeri de Sanitat. Tot a causa de l’elaboració dels pressupostos generals de l’Estat, la presentació dels quals s’ha de produir aquesta mateixa setmana. Una d’aquestes propostes és la reforma del model retributiu dels professionals sanitaris. Com no pot ser d’altra manera, aquest projecte s’encamina a retallar la despesa i assolir un estalvi a partir de la modificació de l’estructura salarial dels professionals de la salut.

Per Metges de Catalunya (MC) no existeix pitjor moment que l’actual per encetar una negociació de les condicions retributives dels facultatius. El sindicat està convençut que l’Administració “aprofitarà” el context econòmic per “promoure una rebaixa generalitzada de la massa salarial mèdica”.

En aquest sentit, l’organització sospita que l’estratègia consisteix en “redistribuir la massa salarial”, de tal manera que l’augment de sou dels metges que cobren menys del sistema (els més joves) es faci a costa dels més ben retribuïts. MC considera que aquesta fórmula és “injusta” perquè penalitza els professionals que acumulen un bagatge professional de “valor incalculable” per a l’eficàcia, la qualitat i el prestigi del sistema sanitari públic.

MC alerta alhora d’un altre dels eixos d’aquesta reforma: la transferència dels conceptes fixes de la nòmina cap a complements variables. Així, sota “rocambolescos sistemes de remuneració variable”, el ministeri pretén que la configuració del salari mèdic depengui en gran part de “l’arbitrarietat, la subordinació dels criteris clínics als criteris gerencials i la obediència als postulats economicistes”.

DPCI

La integració del conegut com Desenvolupament Professional Continu Individualitzat (DPCI) és un altre dels riscos del nou sistema retributiu, a parer de MC. La recertificació de la competència mèdica, en una “sort d’ITV cíclica”, convertirà els facultatius en l’únic col·lectiu professional amb l’imperatiu d’haver de superar una avaluació per continuar exercint la professió. Aquesta acreditació vindrà acompanyada d’un “sucós benefici econòmic” per a les institucions que avaluaran el nivell competencial del metge.

MC anima els agents socials, en especial als representants del col·lectiu mèdic, a mostrar la seva “clara oposició” al projecte de reforma retributiva en els termes en què s’està plantejant. El sindicat reclama que la negociació d’un nou marc salarial es faci des de la “més estricta transparència” i amb la participació dels representants dels treballadors “des del minut zero” del procés.

Com a punt de partida d’aquesta negociació, l’organització reivindica la necessitat que el salari del metge s’homologui amb el sou mig dels facultatius europeus i insisteix en l’objectiu d’integrar el “coneixement mèdic” en els òrgans de gestió, especialment en aquells que regulin i supervisin el desenvolupament professional del facultatiu.

Per últim, el sindicat recorda que la negociació de les condicions salarials és una competència “genuïnament sindical”.

Un pensament a “MC acusa Sanitat de promoure una rebaixa del salari mèdic amb la reforma del model retributiu

  1. Com ho farem això de mostrar la nostra clara oposició, de reivindicar el salari mig dels facultatius europeus i i d’integrar el coneixement mèdic en els òrgans de gestió ? Farem una petició al defensor del pueblo ? Farem un recurs al tribunal constitucional ?

Deixa un comentari